Reissu lähestyy!

Moi kaikille,

olemme kaksi kolmannen vuoden journalismin opiskelijaa, Turun AMK:n Taideakatemiasta. Ensi viikon lauantaina, 1.11, meillä on ilo lähteä matkaan kohti Afrikkaa ja Tansaniaa, sekä olla osana kansainvälistä JOCID -projektia. Matkaamme kaksi viikkoa kestävälle ”Digital Storytelling as Journalistic Tool” -kurssille, johon osallistuu journalismin opiskelijoita ja opettajia neljästä eri maasta: Suomesta, Tansaniasta, Ghanasta ja Namibiasta. Meidän lisäksi Suomesta kurssille osallistuu kaksi Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijaa.

Kahden viikon intensiivikurssin tarkoituksena on keskittyä uuteen mediaan ja mediateknologiaan helposti lähestyttävillä toimintatavoilla. Teemme yhdessä juttuja, jotka on tarkoitus julkaista paikallisessa mediassa. Pääsemme muun muassa kurssin aikana tutustumaan paikallisiin radioasemiin, joita kuuleman mukaan on paljon. Maassa radion merkitys on edelleen tärkeässä roolissa tiedonvälittäjänä ja mukana ihmisten jokapäiväisessä arkielämässä. Tavoitteena on löytää monimedian mediakentällä työtapoja, jotka edesauttavat kansalaisten pääsyä julkiseen keskusteluun sekä ylipäätään kannustavat olemaan aktiivisia yhteiskunnallisten asioiden äärellä. Luvassa on mielenkiintoiset kaksi viikkoa. Uskon, että afrikkalaisilla kollegoilla on meille annettavana paljon tietoa ja erilaista maailmankatsomusta. Toivottavasti vastaavasti, me pystymme kertomaan heille tekniikkapuolesta ja auttaen hyödyntämään sitä journalistin työssä heidän pelikentillään.

Jos projektin taustat kiinnostavat, lisätietoa JOCID-hankkeesta löytyy täältä: http://jocid.turkuamk.fi/

Mikä Iringa?

Olemme reissussa vähän päälle kaksi viikkoa. Helsingistä lennämme Amsterdamiin ja sieltä yhdeksän tunnin lennolla Tansanian suurimpaan kaupunkiin ja talouselämän keskukseen, Dar Es Salaamiin. Ensimmäisen yön majoitumme Dar Es Salaamissa, mutta heti seuraavana päivänä lähdemme järjestetyllä autokyydillä kohti Iringan kaupunkia. Automatka kestää, säästä ja ruuhkasta riippuen, noin 7-9 tuntia. Saatat nyt miettiä, missä ihmeessä sijaitsee Iringa. En tiennyt minäkään kaupungista juuri mitään ennen tätä mahdollisuutta. Kaupunki sijaitsee vuoristossa Tansanian itäosassa. Kuvien perusteella, luonto näyttää erittäin kauniilta ja ainutlaatuiselta. Lähistöllä on muun muassa Ruahan kansallispuisto, jonne meidän on myös tarkoitus mennä viikonlopun ajaksi. Iringan kaupunki on huomattavasti suurkaupunkia Dar Es Salaamia pienempi. Asukasluku on vähän yli 100 000. Dar Es Salaamin asukasluku on noin 4,5 miljoonaa!

mapAfricatansania map

Kumpikaan meistä ei ole aiemmin käynyt Tansaniassa, mikä tekee vierailusta entistä mielenkiintoisemman. Afrikan manner on muutenkin jäänyt toistaiseksi kokematta. Mitä olemme etukäteen ottanut selvää Tansaniasta? Suomi ja Tansania ovat tehneet jo 70-luvulta lähtien tiivistä yhteistyötä muun muassa erilaisiin globalisaatioon liittyvissä projekteissa. Hankkeita Tansaniassa on enemmän kuin missään muussa Suomen kehitysyhteistyön pääyhteistyömaassa. Meille on myös kerrottu, että ihmiset ovat ystävällisiä sekä on tärkeää tervehtiä vastaankulkijaa ja vaihtaa kuulumisia. Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen menee kaiken muun edelle. Kun sukulainen tulee kadulla vastaan, hänen kanssaan vaihdetaan kuulumiset, vaikka siinä tapauksessa myöhästyisi työpaikan tapaamiselta. Maan hintataso on alhainen, valuuttalaskurin mukaan, euro tekee noin 2,2 Tansanian shillinkiä. Maassa on kaksi pääuskontoa, kristinusko ja islam. Asiat eivät välttämättä tapahdu sillä vauhdilla, mihin olemme kotona tottuneet. Päivä se on huomennakin. Se sopii meille, maassa maan tavalla 🙂 Monta muuta asiaa opimme varmasti, kun pääsemme paikalle.

Pikkuhiljaa alkaa myös matkajärjestelyt olla kunnossa, keltakuume ja lavantautirokotteet on otettu, rinkka on valmiina ja olemme hakeneet sopivaa vaatetusta kuumaan ilmastoon, ottaen huomioon hyvän tavan mukaisen pukeutumiskoodin. Naisten on kohteliasta pitää yli polven ulottuvaa alaosaa ja peittää olkapäät. Matkaan lähtee myös pari purkkia, Suomenkin kesässä tarpeellista, Off-hyttyskarkoitetta. Tarkoitus on päivittää kurssin ajan matkan etenemistä, jos nettiyhteydet toimivat. Näistä meille sanottiin, että ”saattaa toimia, saattaa olla toimimatta”. Katsotaan, miten käy 😉 Palataan!

Reissuterveisin,
Nella

Shortly in English:

Hi everyone,

we are two journalism students from Turku University of Applied Sciences. Next week we have a great honor to take part a school project trip in Africa and Tanzania being part of an international JOCID -project. We’ll have intensive course ”Digital Storytelling as Journalistic Tool” with the participation of journalism students and teachers from four different countries: Finland, Tanzania, Ghana and Namibia.

The two-week intensive course is designed to focus on new media and media technology. The aim is to find different ways of easily accessible media and to engourage citizens to participate in public debate and in general to be active in different communities. I believe that African colleagues can teach us a lot of information of their cultures. Hope we can give and be able to teach more of technology side and help use it in different playing fields.

Little by little is everything ready for our trip. Backpack and passport are waiting for the trip and I have read many many articles of Tanzanian culture and it’s beautiful nature. We can’t wait to get there and get to experience it all!

See you soon!

Best Regards
Nella

P.s tätä kirjoittaessa matkatunnelman nostatusta toi Puppa J:n Maailmankansalainen.

http://m.youtube.com/watch?v=FwK-n_YmSBg&itct=CDEQpDAYACITCNjj3PO9usECFdUiGAod1loAMlIbcHVwcGEgaiBtYWFpbG1hbmthbnNhbGFpbmVu&client=mv-google&gl=FI&hl=fi

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Reissu lähestyy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s