Matkavalmisteluja ja lähtöjännitystä

”Ootko hereillä jo? 🙂 Soitan sulle jos oot.” oli maanantaiaamuna tullut Nellalta viestiä Whatsappiin. Nella oli herännyt muutama minuutti ennen herätyskelloa ajatukseen: viiden päivän päästä olen jo matkalla.

Lähtö on lauantaiaamuna. Enää pari päivää. Tuntuu, että valmisteluja matkaa varten olisi tehnyt elokuusta lähtien, vaikka oikeasti valmistelut ovat painottuneet tähän muutamaan viimeiseen viikkoon.

Mitä ihmeen valmisteluita meillä sitten on?

10743701_10152842380734433_1818512571_nSuurin osa valmisteluista on liittynyt lääkkeisiin ja rokotteisiin. Rokotuksia Tansaniaan suositellaan hepatiitti a, kurkkumätä, jäykkäkouristus, malaria (estolääkitys), tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Lisäksi suositellaan hepatiitti b:tä, keltakuumetta, koleraa ja lavantautia.

Suurin osa näistä rokotteista kuuluu rokotusohjelmaan ja on saatu lapsena ja monilla paljon matkustavilla on jo entuudestaan hepatiitti-rokotteet.

Uusina tuttavuuksia tästä kasasta olivat keltakuume, malarian estolääkitys ja lavantauti.

Lavantautirokote oli aivan uusi kokemus, sillä rokote otettiin suun kautta. Keltakuume iskettiin ihan perinteiseen tapaan käteen. Keltakuumerokotteen ottamisesta tarvitsee todistuksen maahan päästäkseen. Malarialääkitys on vasta edessä, perjantaina lähtee ensimmäinen pilleri!

Matkaan lähtee vielä kasa muita lääkkeitä. On imodiumia, osmosalia, buranaa, maitohappobakteereja ja niin edelleen. Alan tuntea itseni pikku hiljaa käveleväksi pillerikasaksi. Ensin olin neulatyyny, nyt pilleripussi liikkeellä.

Rokotukset ja lääkkeet ovat ehdottomasti myös suurin taloudellinen panostus reissuun. Jo pelkästään malarian estolääkityllä hintaa on 75 euroa (24 tablettia). Ja esimerkiksi keltakuumerokotteen todistus maksoi erikseen 20 euroa.

Mitäs muita valmisteluja?

Lista on pitkä; adaptereja, vaihda rahaa,  jatkojohtaja, kasvopuhdistusliinoja, käsidesiä, saippuaa, otsalamppu, valkoisia sukkia ja niin edelleen. Paljon kaikenlaisia pikkujuttuja, mitä ei tarvitse miettiä esimerkiksi Eurooppaan matkustaessa. Täytyy yrittää varautua kaikkeen, mitä mieleen juolahtaa.

Tuntuu, että joka päivä keksii jonkun uuden pienen asian, mikä täytyy muistaa.

Eilen aloin vihdoin kasaamaan vaatteita läjiin. Tällä hetkellä koossa on juurikin vain 10751677_10152842380679433_1434073608_nepämääräinen läjä matkaan sopivia vaatteita. Huomenna sitten vuorossa kaaos, kun alkaa pakkaaminen.

Minkäslaisia vaatteita matkaan sitten tarvitsee?

Iringan yliopistolla pukukoodi menee niin, että naisilla täytyy olla hame tai mekko, polvet peitettyinä, olkapäät peitettyinä eikä liian avaraa kaula-aukkoa. Ja kun lämpöä on Iringaan luvattu sellaiset mukavat +30 astetta eivät esimerkiksi farkut tule kuuloonkaan. Itselläni vaatteet koostuvat pitkälti löysistä ja ohuista housuista, maksihameista ja mekoista ja t-paidoista. Illaksi löytyy sitten pitkähihaista, kun on aika heittää malariavaatteet (=pitkähihaista ja pitkälahkeista vaatetta) päälle!

Malariasta puheenollen mietitäänpä hetki ebolaa.

Ebola. Jokaikinen kerta, kun olen kertonut jollekin olevani lähdössä Afrikkaan, Tansaniaan, puheenaiheeksi on noussut ebola. ”Hui Afrikassahan on ebola!” ”Eikö sua pelota lähteä?” ”Kysyykö kaikki tätä?” Kyllä. Kaikki kysyvät ebolasta.

Olemme Nellan kanssa puhuneet tästä aiheesta aika paljon. Kyllä ebola on Afrikassa, mutta Afrikka on isetäisyyso maanosa. Tansanian lähin maa, jossa ebolaa on ollut, on Liberia. Tansaniasta on Liberiaan 5100 kilometriä. Jotta saadaan mittasuhteet kuntoon: Suomen pituus on 1157 kilometriä.

Emmekä ole lähdössä Tansaniaan ebolahoitajiksi tai avustustyöntekijöiksi. Olemme lähdössä opiskelemaan paikalliseen yliopistoon.

On ollut hieman masentavaa, kun aina ensimmäisenä tartutaan riskeihin ja vaaroihin ja aletaan puhua ebolasta. Totta kai riskit täytyy tietää ja kyllä ulkoministeriön matkustustiedote melko karuja asioita nostaa esille.

Turha matkaan on kuitenkaan lähteä pelkäämään. Jos jokin tauti nyt tulisikin, niin sitten tulee. Valmistaumisesta ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni. Yksin emme aio hihhuloida ympäriinsä ja heilutella älypuhelimia ja kameroita käsissämme, järki mukana tekemisessä.

Eilen illalla, kun tein matkustusilmoitusta iski jännitys. Tähän asti reissu on tuntunut vielä niin kaukaiselta, mutta nyt se on jo ihan hollilla. Kohta mennään. Kohti uusia kokemuksia ja elämyksiä (ei kohti ebolaa!). Huh huh… kasvatetaan tätä jännitystä tässä vielä pari päivää ennen kuin matka 10 000 kilometrin päähän alkaa.

Jännitysterveisin,
Lotta

Shortly in English:

When I woke up on monday morning, when Nella had sent me message: ”Have you already woken up? If I have, I’ll call you”. Nella had woken up just minutes before her alarm clock would have woken her and realized: Five days and I’ll be on my way to Tanzania.

So now that our journey to Tanzania is now only few short days away, I thought I’d take a look to all the preparation we have done and are doing for our journey.

The biggest preparation has been getting all the medication and vaccines. New vaccines we have had to take have been vaccines for typhoid fever, yellow fever and antimalarial medications. We have now taken all the vaccines and the antimalarial medication we will begin on friday. The medication and vaccines have also been the most expensive of our preparation. For example only the antimalarial medication itself costs 75 euros (24 pieces).

Clothing has been other thing we have thought much about. What kind of clothes to take so that they will fit the university’s dress code and also not make us suffocate from the heat. Also how to dress in the evening time when you have to prevent mosquitos.

We have also talked a lot about ebola. Everyone seems to be worried sich that we are going to Africa, because there is ebola there. But you must understand that Africa is a big continent and the nearest ebolacase to Tanzania has been in Liberia, which is over 5000 kilometres away.

The excitement is growing bigger and bigger by the minute… I still got all the packing to do, so I’ll better get to work. Soon our journey will begin!

Best Regards
Lotta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s