Hujambo!

Hujambo eli moro,

Vihdoin olemme perillä parin päivän matkustamisen jälkeen.

Reissu alkoi lauantaiaamuna klo 5 Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tavattiin kentällä koko Suomi-porukan kanssa. Meidän lisäksi matkaan lähti Metropolian tv- ja radiotyön opiskelijat Juuso Viitanen ja Sami Koski, sekä Turun ammattikorkeakoulun opettaja Pia Alanko ja projektikoordinaattori Susanna Pyörre.

Ensimmäinen lento oli ns. piis of cake, Helsinki-Vantaalta Amsterdamiin. Damissa meillä oli muutaman tunnin vaihtoaika, jonka jälkeen jatkettiin 9 tunnin lennolla kohti Dar Es Salaamia ja Tansaniaa. Oli muuten huikean näköistä lentää auringonlaskussa Niilinjoen yläpuolella, myös yksinäiset kaupungit pimeässä keskellä aavikkoa olivat näyttäviä. Arvosana 5/5, kuten ystäväni sanovat. Afrikan päällä lentoreitti kulki Egyptin, Sudanin, Etiopian ja Kenian yli, ennen laskeutumistamme Dar Es Salaamin.

Perillä Darissa olimme myöhään illalla. Tansaniassa aikaero Suomeen on vain yksi tunti, täällä mennään Suomea tunti edellä. Kesäaikaan aikaeroa ei ole. Olimme kentällä varautuneet pitkään viisumijonoon, mutta homma onnistuikin suht sutjakkaasti. Maksu luukulle ja passit hetkeksi virkailijoille. Vuorotellen meidän nimet huudettiin (kenet mitenkin), kun viisumi oli isketty kiinni passiin, kaikki oli kunnossa. Vastassa lentokentän ulkopuolella meillä oli järjestetty autokyyti hotellille. Automatkalla näimme paikallisia lauantai-illan markkinoita ja meininkejä. En tiennyt, että on olemassa myös puolenyön autoruuhkia. Pitkä lentomatka oli ehkä sen verran vaikuttanut, että olimme aika väsyneitä kun pääsimme hotellille. Hotellissa yöpyivät myös kollegamme Namibiasta ja Ghanasta. Suihkun kautta nukkumaan. Huoneen ilmastointi oli moskiittojen vuoksi täysillä, joten pukeuduttiin Lotan kanssa kaulahuiveihin ja villasukkiin. Tilanne oli hieman koominen muuten +26 asteen yölämpötiloilla.

Sunnuntaiaamuna lähtö oli sovittu klo 8 ja laskettiin, että olemme perillä Iringassa noin neljän-viiden aikaan iltapäivällä. Hommat ei kuitenkaan edennyt syystä ja toisesta ihan niin, miten me suomalaiset olimme ajatelleet. Rahan vaihtaminen muuttui päiväkirjan etsimiseksi Dar Es Salaamin isoimmassa ostoskeskuksessa ja noh….Olimme perillä Iringan majapaikassa kymmenen aikaan illalla. Olen oppinut aiemmin käsityksen ”Island time”, mutta nyt puhuttiin jostain eri ajasta. Island time on vielä ihan fine. Pääsimme kuitenkin minibussiin ja matkaan kohti Iringaa. Kilometrejä kertyi noin vähän päälle 500 ja nopeimmillaan sen taittaa täällä noin kahdeksassa tunnissa. Alkumatkasta meitä piti hereillä Dar Es Salaamin lähikylät ja erilaiset kylien kauppapaikat. Tavarat vaihtavat nopeasti omistajaa. Muun muassa, kuskimme osti liikennevaloissa autoon uudet pyyhkimet asennettuina. Kaupat tehty ja pyyhkimien vaihto 30 sekunnissa. Edes jotkut asiat hoituvat vauhdilla. Mitä automatkasta jäi mieleen: tyhjiä muovipulloja oli JOKA PAIKASSA. Myös joka toinen auto kuljetti banaaneja. Lotta bongasi matkalta norsuja, kirahveja ja antilooppeja. Meikä näki vain apinoita. Pitkittynyt lähtö ja lounastauko tarkoittivat myös sitä, että loppumatka ajeltiin pimessä. Pimeä ei ole ensissijainen ajankohta autoseikkailulle Tansaniassa, jossa katuvaloja ei juurikaan ole ja tiet ovat vuoristoissa kapeita ja kiemuraisia. Saavuimme lopulta Iringaan ja majapaikkaamme Neema Graft Housiin, jälleen väsyneinä, mutta onnellisina. Vastassa meitä oli Family-room, jonka jaamme Lotan kanssa kaksisteen, joten tilaa on hyvin. Viime yönä heräsimme aamuyöstä kovaääniseen rukouslauluun, joka kaikui viereisestä temppelistä. Emme tienneet, näimmekö Rumbaborin (malarialääke) ansiosta ihmeellisiä unia vai oliko rukouslaulubileet oikeasti siihen aikaan käynnissä. Ehkä asia selviää ensi yönä.

Tänään oli ensimmäinen päivä yliopistolla. Ihmiset ovat lämpimiä ja toivottivat meidät tervetulleeksi Iringaan ja tekemään töitä parin viikon ajaksi heidän kanssaan. Lisäksi täytyy vielä kertoa, että luonto on todella kaunis, vaikkakin tällä hetkellä vähän karua kuivan kauden vuoksi. Iringa sijaitsee ylängöllä, joten vuoristomaisemia ja upeita auringonlaskuja riittää.

Keskustelin namibialaisten ja ghanalaisten journalistikollegoiden kanssa siitä, miltä Tansania vaikuttaa heidän kotimaihin verrattuna. He sanoivat, että ero on suuri. Tiet ovat heillä paremmassa kunnossa, esimerkiksi täällä ei näy erillisiä kävely- tai pyöräteitä, jotka heidän kotikaupungeissaan ovat yleisiä. Myös huonot nettiyhteydet saivat kollegat turhautumaan. Kiinnitimme päivällä huomiota Iringan keskustassa valtaviin yksityisiin palatseihin, jotka kuulemma omistavat paikalliset liikemiehet. Kontrasti muuhun ympärillä olevaan elämään on aika iso ja laittoi miettimään, miten nämä hommat oikestaan toimii. En malta odottaa, että pääsemme tutustumaan kaupunkiin ja ympäristöön paremmin. Täällä on varmasti paljon opittavaa.

Tällä kertaa en kirjoita enempää. Lotta jatkaa tarinoita koulusta ja sen aloituksesta täällä. Nyt on aika mennä nukkumaan, jotta ollaan huomenna taas skarppeina yliopistolla.

Pus ja Kwaheri!!

Lämpimin terveisin,
Nella

p.s Tätä kirjoittaessa kajareista soi Jah Curea. Enää puuttuu vaan se riippumatto.
Shortly in English

Hello from Tanzania! Finally we are here after couple days of travelling.

The trip began on Saturday morning at 5 am at Helsinki-Vantaa Airport. At the airport we met whole Finnish Team. Here are also two TV and radio students from Metropolia University of Applied Sciences, Juuso Viitanen ja Sami Koski and our teacher Pia Alanko from Turku University of Applied Sciences and our projectcordinator Susanna Pyörre.

First we had flight to Amsterdam and then we continued straight to towards Dar Es Salaam Airport. We fly above the Nile River which was so beautiful at the sunset. After 9 hours we finally made it to Dar Es Salaam.

We arrived to Dar quite late. The time difference in only one hour to home. We got visas quickly and were ready to leave to hotel. We had arranged car ride to the hotel. On the way we saw a local Saturday night markets. Long flight affected to us and we were pretty tired when we got to the hotel. Our colleagues from Ghana and Namibia also stayed at the same hotel. Shower and to the bed was all we could do anymore.

On Sunday morning departure should have been at 8 am and we estimated that we arrive to Iringa at 4 pm but actually it was almost 10 pm after few shoppings and late lunch at Nature Park. In the beginning of the drive we saw many villages nearby Dar Es Salaam. Lotta also spotted elephants, giraffes and monkeys. We stay at the Neema Gragt House in Iringa. Once again tired but happy after all sitting in the car. We share a family room with Lotta so we do have a lot of space to relax, listen music and drink our special Captain Morgan rum (!!!). Last night we woke up early in the morning hearing some prayer song coming up from temple next to us and cockrow. First we thought it was of our Rumbabors (malaria medicine) and weird nightmares but I can tell the cock was rowing again…..So it might be usual not the exception 😉

Lotta will wrote more of our first day in the university.

Now I have to go to sleep that I won’t be that tired tomorrow at school. Kwaheri!!

Best Regards
Nella

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Hujambo!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s