Kulttuurien kohtaamisia

Maanantaina aloitimme Iringan yliopistolla JOCID-kurssin merkeissä. Matka majapaikastamme Iringan yliopistolle ei ole pitkä, se menee 10-15 minuutissa taksilla tai dala dalalla. Dala dalat ovat lyhyesti sanottuna täyteen pakattuja paikallisen liikenteen kulkuneuvoja. Kooltaan pakun ja minibussin välillä. Ne tungetaan niin täyteen kuin mahdollista, ikinä ei sanota ”there is no more room”, vaan aina mahtuu.

Takaisin asiaan. JOCID-kurssi. Maanantai alkoi alkusanoilla ja esittelyillä. Jokainen kurssilla oleva esitteli itsensä, myös kaikki lehtorit. Kurssilla on siis Iringan yliopiston journalismin opiskelijoita, lisäksi journalismin opiskelijoita Ghanasta ja Namibiasta ja me suomalaiset opiskelijat: minä, Nella, Sami ja Juuso.

Kurssilla meidät on jaettu pienryhmiin, joissa toteutamme seuraavan kahden viikon aikana journalistisen jutun, digital storyn. Tarkoituksena on tehdä juttu yhden ihmisen tarinan kautta ajankohtaisesta aiheesta. Juttu tehdään audiona ja siihen tulee lisäksi kuvia. Tällä viikolla meillä on enemmän luentoja, mutta keskiviikkona aloitamme jo suunnittelun ryhmissä. Ensi maanantai on field work day, jolloin tarkoituksena on tehdä jutut.

Alkusanojen ja kurssin esittelyn jälkeen luvassa oli teetauko. Menimme yliopiston alueella olevaan kahvilaan, jossa meille tarjoiltiin syötävää ja teetä. Ennen kuin edes ehti reagoida, oli lautanen jo lapattu täyteen ruokaa. Kuvasta näkee mitä kaikkea löytyikään, kananmunaa, leipää, jotain uppopaistettua taikinaa ja toista taikinaa. Sellaista ”pientä ja kevyttä” syömistä aamupäivään.

IMG_4616

Teehetken jälkeen luvassa oli maiden ja niiden mediakenttien esittelyt. Tansaniassa, Ghanassa ja Namibiassa journalismin ja journalistien asema on samalla samanlainen ja erilainen kuin Suomessa. Sosiaalinen media ja verkkojournalismi ovat kovassa huudossa ja nuoremman sukupolven journalistit ovat näistä asioista ”vastuussa”. Lisäksi blogien asema on kovin erilainen esimerkiksi Tansaniassa. Monet ihmiset pitävät blogeja ja ilman medialukutaitoa ihmisten on vaikea erottaa luotettavat blogit epäluotettavista. Blogeja voidaan pitää maassa uutislähteinä.IMG_4621

Lounas oli hyvä! Helposti parempi kuin Sodexolla, keittiö ei tosin taida olla ihan Valviran ohjeistusten mukainen.

Ensimmäinen päivä yliopistolla vierähti nopeasti tutustuessa muihin kurssilaisiin ja vaeltaessa kampusalueella. Ja iltapäivällä hikoillessa paahtavassa luokkahuoneessa.

Illalla menimme syömään ravintolaan nimeltä Sai Villa. Ravintola oli kauniissa paikassa mäellä, josta oli upeat maisemat! Ihana auringonlasku näkyi, kun söimme ja joimme terassilla. Päivällä on paahtavan kuuma, mutta kun aurinko laskee, viilenee ilma nopeasti.

IMG_4729

Tiistaina vuorossa oli kolme luentoa yliopistolla sekä kierros kampusalueella. Ensimmäinen IMG_4894luento oli ”Introduction to Digital Storytelling” Pirita Jupilta. Katsoimme netistä esimerkkivideoita ja kävimme läpi mitä on digital storytelling ja mitä on journalistic dst (=digital storytelling).

Toisen luennon meille saapui pitämään kuuluisa tansanialainen bloggari Maggid Mjengwa. Mjengwan blogi on uutispainotteinen ja hän perusti sen vuonna 2006. Se on yksi suosituimmista blogeista Tansaniassa ja Mjengwan lisäksi blogia pitää yllä neljä muuta henkilöä. Blogiin kuuluu myös radio ja printti. Eli melkoinen multimediablogi.

IMG_4926Mjengwa kertoi meille blogin pitämisestä, sen haasteista, miten paljon aikaa se vie ja mitä asioita tulee ottaa huomioon blogia perustaessaan. Mjengwan luento oli erittäin mielenkiintoinen, mutta en usko, että samanlainen ”uutisblogi”-toiminta, joka rahoitetaan mainoksilla, ottaisi tulta alleen Suomessa.

Viimeisenä luennon meille piti lehtori Kobina Bedu-Addu Ghanasta. Aiheena oli Online Video Production. Bedu-Addu käsitteli kiinnostavan nettijutun tekemistä sekä videon tekemistä. Asioista tuli mieleen aika paljon video-opettajamme Johanna Ailion luennot hyvän videon tekemisestä.

Bedu-Addu nosti myös esille miten älypuhelimet ovat muuttaneet journalismin kenttää, tai miten ne voivat muuttaa sitä. Vaikka jokaisella on mahdollisuus kuvata videoita ja laittaa niitä nettiin, journalistit ovat koulutettuja tekemään videoita ja osaavat usein ottaa huomioon asioita, joita muut eivät.

Mielenkiintoiselta vaikuttanut kaikki, erilaisia kulttuureja, erilaisia tapoja tehdä journalismia ja erilaisia näkemyksiä journalismista. Keskiviikkona jatketaan Pian opeilla audiosta.

Myöhemmin viikolla tulossa hieman kokoavaa postausta erilaisista huomioista Tansaniasta, kulttuureista ja yleisesti meiningeistä täällä! J Ei viitsinyt enää tähän laittaa, kun oli muutenkin jo niin paljon kerrottavaa haha!

Toivottavasti näissä teksteissämme ei ole kauheasti kirjoitusvirheitä tai lyöntivirheitä, vähän meinaa olla hermo kireällä wi-fin kanssa, niin pistetään aika raivolla näitä tänne! Viilataan tekstejä kuntoon, jos virheitä löytyy, kun palaamme kunnon netin ääreen!

Neeman ravintolan wi-fin kanssa hermojaan menetti,

Lotta

Shortly in English:

Monday we got started with the JOCID-course in the University of Iringa. The university is not very far from the Neema Craft’s. We have travelled to the university with taxis and dala dalas.

On Monday we had introduction of the course and also introductions from all the participants. So we have journalism students from Iringa, Ghana, Namibia and Finland.

We have been divided into small groups in which we will make a digital story. The digital story is meant to be made through one person’s story about some current issue. It is going to be an audio with photos. This week we have more lectures and next week is reserved to making of our digital stories.

Our Monday consisted of introductions, opening words and presentations of all the countries we have participants from and journalism in these countries. We also had a teebreak in the morning, which was really nice even though I ate too much. Next time I’m prepared and won’t take that much food! And in the afternoon we had lunch also in the campus.

Tuesday consisted of lectures from different speakers. First we had dr. Pirita Juppi telling us about Digital Storytelling, then Tanzanian blogger mr. Maggid Mjengwa told us about blogging and the media field in Tanzania and in the afternoon we had mr Kobina Badu-Abbo a lecture from Ghana telling about online video production.

On Wednesday it’s time for Pia Alanko’s lectures about making audios.

Everything so far has been really interesting and it has been great to be able to connect with all these people from different places. I can’t even imagine how much I’m going to learn these two weeks! About journalism, about different cultures and all kinds of stuff. I’ve got a feeling these weeks are going to be amazing..

Hope there are not too many spelling mistakes in our texts, we are kind of losing our minds with the bad wi-fi connection, in not so great state of mind.

From Neema Crafts

Lotta

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Kulttuurien kohtaamisia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s