When in Tanzania…

Ajattelin tässä postauksessa hieman kertoa erilaisista kulttuurisista jutuista, joita on noussut esille tässä ensimmäisen viikon aikana ja muutenkin erilaisista pikkujutuista täällä.

Kuuma!

Otsikolla on kaksoismerkitys. Ensimmäinen merkitys on tietenkin, huh hellettä! Jopa paikalliset ovat sitä mieltä, että täällä on liian paahtavan kuuma ja kaikki odottavat jo sateiden alkua. Illalla auringon laskettua ilma viilenee mukavasti kuitenkin, eikä öisin ole ollut liian kuuma, onneksi.

Toinen merkitys. Kuuma on myös swahilia ja tarkoittaa vaginaa. Saimme tietää tästä torstaina, kun kurssillamme oleva tansanialainen mies kysyi ”what is hot in finnish”. Hän ei voinut itse kertoa mitä kuuma tarkoittaa swahiliksi, koska se olisi loukkaavaa, vaan naispuolisen henkilön piti kertoa se. Muita esille nousseista kaksoismerkityksiä on esim. että Juha tarkoittaa aivotonta ja yhden kurssilaisemme nimi vastaavasti on Kamala.

Kuva Iringan yliopiston kampukselta.

Kuva Iringan yliopiston kampukselta.

Kulttuuria

Tiistaina minulla oli syntymäpäivä. Heti aamulla kurssilaisemme Ghanasta kävi ostamassa minulle kaulakorun, kun kuuli, että minulla on synttärit. Yliopistolla kaikki onnittelivat ja kyselivät miltä nyt tuntuu olla 22 ja yksi kurssilaisemme antoi myös käsikorunsa lahjana. Lisäksi sain lahjaksi purkkaa ja karkkia hah!

Päivän lopuksi yksi tansanialainen opettaja pyysi yhden suomalaisen, yhden tansanialaisen ja

Vähän tanssimista luokassa!

Vähän tanssimista luokassa!

yhden namibialaisen eteen. Kyseessä oli synttäriyllätys minulle. Nellan ja muiden piti näyttää esimerkkiä miten nimeni kirjaimet esitetään vain lantiota käyttäen, jonka jälkeen koko luokka teki tämän perässä ja sitten laulettiin kovaan ääneen onnittelut. Sitten musiikit soimaan ja kurssilaisiamme meni tanssimaan luokan eteen ja totta kai piti synttärisankarikin hakea (pakottaa) koko luokan eteen tanssimaan. Siellä tanssahdeltiin sitten. Hieman erilainen meininki!

Kulttuurisia eroja on tullut esiin iso kasa. Esimerkki journalismin puolelta: Jos joku viranominen ajattelee, että rikot yleistä rauhaa tai järjestystä tehdessäsi juttua, sinut voidaan pidättää ja pitää pidätettynä 80 tuntia. Rauhaa rikkovaa toimintaa voi olla esimerkiksi valokuvaaminen.

Liikenne

on aika hullua. Ensinnäkin liikenne on ”väärällä puolella” ja siihen tietenkin kesti ja kestää hetki tottua. Autot eivät ole mitään upouusia, kuten ehkä voi arvatakin, vaan melko huonokuntoisen näköisiä. Jopa namibialaiset ovat sanoneet, että Tansaniassa liikenne on hullua, paljon hullumpaa kuin Namibiassa. Lisäksi aika monessa autossa ei ole turvavöitä ollenkaan. Dala Dala (tai coolisti DD) on ollut ihan hauska tapa matkustaa. Matka yliopistolta Neeman lähistölle maksaa 400 shillinkiä, eli noin 19 senttiä.

Inside Dala dala (DD!)

Inside Dala dala (DD!)

Ruoka

Aamulla kananmunaa, lounaalla riisiä. Ruoka tiivistettynä. Aamiainen on aina sama Neemalla, kananmunaa, kahvia ja paahtoleipää. Yliopistolla on riisiä, jotain lihaa (erittäin vähän), papuja ja kastiketta. Illalla ei kauheasti enää riisiä tee mieli, kun lounas koostuu pääosin siitä. Muuten ruoka on melko intialaistyyppistä.

Tyypillinen lounas yliopistolla.

Tyypillinen lounas yliopistolla.

Myös paikallisia juttuja olemme päässeet maistelemaan, muun muassa keitettyä banaania, joka maistuu aivan perunalta. Kun kysyimme mitä se on, ihmeteltiin heti perään, että eikö Suomessa ole banaaneja. Kun teellä emme ottaneet Nellan kanssa kananmunia, meiltä kysyttiin olemmeko allergisia vai eikö Suomessa ole kananmunia. Kyllä löytyy banaaneja ja kananmunia.

Teellä paikallista ruokaa. Jonkin kasvin juurta keitettynä kuulemma.

Teellä paikallista ruokaa. Jonkin kasvin juurta keitettynä kuulemma.

Ötökät

Illalla täällä heräävät hyttyset (malariaa kantavat paholaiset). Meillä kaikilla on malarian estolääkitys, mutta suoja ei tietenkään ole sataprosenttisen varma. Joten illalla iskemme

Tämmöiset pullot oli ilmestynyt kaikkien huoneeseen keskiviikkona. Vissiin hieman ötökäitä Neemassa... kohta juostaan tämä purkki kourassa niiden perässä sitten.

Tämmöiset pullot oli ilmestynyt kaikkien huoneeseen keskiviikkona. Vissiin hieman ötökäitä Neemassa… kohta juostaan tämä purkki kourassa niiden perässä sitten.

yleensä päälle myös ”malariavaatteet”, pidempää lahjetta ja hihaa. Yöllä nukutaan hyttysverkon sisällä. Pistoksia taitaa aikalailla kaikilla jo olla, kaikista varusteluista (ja hyttysmyrkystä) huolimatta.

Paikallisten suhtautuminen malariaan on hieman erilainen. Kaikilla on kuulemma malaria pari kertaa vuodessa ja hieman naureskelevat meidän rumbabor-lounaalle. Juuri tänään eräs kurssilaisemme sanoi ihan rauhallisesti ”on vähän huono-olo, varmaan malaria”. Ei sen kummempaa.

Wi-fi…

Hermoja raastava ystävämme wi-fi. Aina, kun olemme jossain missä on wi-fi, ihmiset sulkeutuvat ”wi-fi-kuplaan” eli katoavat nettiin somettamaan. Mutta yleensä wi-fi ei toimi tai sitten se on eeeerittäin hidas. Olisi edes niin, että ei toimi netti ollenkaan. Alkaa tulla melko masokistinen olo wi-fin kanssa pelaillessa, miksi sitä pitää kiduttaa itseään?

Mitäs muuta? Illalla tuulee kovaa ja koirat ulvovat. Aamulla herätään puoli viiden jälkeen rukoushetkeen. Koulupäivät venyvät aina pidempään kuin on ilmoitettu.

Kyllähän tätä kerrottavaa riittää, mutta tämäkin postaus on jo niin pitkä, että tuskinpa moni jaksaa edes lukea loppuun asti tätä.

Congrats jos jaksoit!

Sai Villan wi-fin avulla,

Lotta

PS. Tajuttiin tänään, että Iringa on yli 1500 metrin korkeudessa. Vertailun vuoksi Suomen korkein kohta on hieman yli 1300 metriä.

PPS. Hintataso on erittäin edullinen. Juuso laski, että hänellä on mennyt alle 40 000 shillinkiä, eli alle 20 euroa tähän mennessä.

Täällä Neeman ravintolassa hengaillaan ja menetetään hermoja wi-fin kanssa. Masokistit.

Täällä Neeman ravintolassa hengaillaan ja menetetään hermoja wi-fin kanssa. Masokistit.

Shortly in English

This post was mostly about thinking of differences between Tanzania and Finland and all together wondering about some little things in here.

First about the heat. It’s so very hot in here. It was comforting to know that it is also hot for the locals. Everybody seems to be waiting for the rain to start. Well better hot than snow (it has been snowing in Finland today)!

There are so many differences between Tanzanian culture and Finland culture. In journalism, dating, everything. Even how the people in our course wished me happy birthday. They all first tried to spell my first name using their hips and then sang all happy birthday to me. Then we did a little dancing. That would never happen in Finland!

The food is also very different from Finnish food. Every morning we have eggs for breakfast and in the university we have rice and little meat and beans and that kind a stuff. We don’t usually really feel like eating rice in the evening, because we eat it every day for lunch.

The mosquitos are harassing us every evening. We are trying to cover ourselves in the evening, so that they can’t sting us. There are also some cockroaches in our hotel, but thankfully they don’t do any harm (they are just gross!).

The wi-fi is still driving us mad. Yesterday we had wi-fi free evening with Nella, because we didn’t want to lose our minds over it again.

So what else? Well today we realized that Iringa is at an altitude of more than 1500 meters, in comparison Finland’s highest point is about 1300 meters high.

With the help on Sai Villa’s wi-fi,

Lotta

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “When in Tanzania…

  1. Pirjo Pohjanlehto

    Mielenkiintoista! Luin loppuun saakka! – Täällä etelä-Suomessa sataa lunta. – Nauttikaa!

    Tykkää

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s