African Time

Urban Dictionary:

”Similar to International Time, African time is when one says they will arrive at a certain time, but arrive much later.

It should be noted that almost every African (on both the leaving and receiving end) does this. So, if one does actually arrive on ”American time,” don’t be surprised if a party is still getting set up, a person is still getting ready, etc etc.”

timeduafriq1

Niin, African Time tuntuu olevan yleinen käsitys epämääräisestä ajasta, joka ei välttämättä ole minutilleen silloin kun on sovittu. Aiemmin matkustaessa olen ymmärtänyt Island time -käsityksen, mutta afrikkalainen aika tuntuu olevan oma lukunsa. Tämä on kliseistä yleistystä, mutta jo tässä lyhyessä ajassa useampi tilanne puhuu puolestaan. Ei myöskään kannata sekoittaa etelä-eurooppalaista aikakäsitystä afrikkalaiseen, ne eivät ole verrattavissa toisiinsa.

Dar Es Salaamista Iringaan lähdettäessä me suomalaiset olimme säntillisesti klo 7 aamiaisella (miten muutenkaan), että ei myöhästytä sovitusta ajasta. Tarkoitus oli lähteä klo 8 rahan vaihdon jälkeen kohti Iringaa. Pääsimme liikenteeseen klo 11 jälkeen, parin mutkan jälkeen. Puuhastelua riitti, mutta mitään ei tapahtunut. Näitä ehkä meille eniten haasteellisimpia kulttuurieroja, jos jotain pitää saada oikeasti aikaan. Lomaillessa African Time olisi täydellinen. Mietittiin tänään, miten täällä saadaan seitsemän päiväiset sanomalehdet julkaistua? Kun haastateltavat ei saavu paikalle ajoissa, tapaamiset peruuntuvat, yksi ei saavu paikalle ollenkaan, toinen nukkui pommiin ja viimeinen lähti toiseen kaupunkiin.

10486389_10152835734045132_5732632578905277804_o

Ajasta sopiminen on haasteellista. Eilen aloitimme varsinaisen kenttätyön projekteissamme, eli teemme haastatteluja ja etsimme materiaalia koulun ulkopuolelta. Kukaan meistä suomalaisista opiskelijoista ei ollut varma aamulla, mihin aikaan ja missä on tarkoitus tavata muun ryhmän kanssa. Tapaamisen sopiminen parin päivän päähän tuntuu suht mahdottomalta. Meillä länsimaalaisilla on taipumus arkipuuhastelussa miettiä tulevaisuutta, täällä taas ollaan  vahvasti tässä ja nyt, ei murehdita liikaa tulevaa. Aikataulut ovat kotona tarkkoja, täällä joustavia, jos niitä on ollenkaan. Myöhästymistä ei pidetä huonona käytöstapana. Se asettaa meidän kärsivällisyyden uudelle levelille, mikä tekee hyvää ja tekee hommasta haasteellisempaa. Meinasin turhautua ja joutua puhaltelemaan tänään ensimmäistä kertaa. Ihmiset ovat kuitenkin sydämellisiä ja meistä aidosti kiinnostuneita, joten pieni turhautuneisuus ei ole vakavaa. Lisäksi meillä on lehmän hermot kun palaamme kotiin!

Käytiin Juuson kanssa kiertelemässä eilen iltapäivällä Iringan keskustaa, kun Lotta ja Sami olivat vielä kenttätöissä.

Käytiin Juuson kanssa kiertelemässä eilen iltapäivällä Iringan keskustaa, kun Lotta ja Sami olivat vielä kenttätöissä.

Ananaskaupoilla.

Ananaskaupoilla.

Viime perjantaina lähdimme porukalla ulos. Juuso oli sopinut paikallisten luokkakavereiden kanssa, että he noutavat meidät autolla majapaikan edestä klo 22. Aikaa kului, eikä kyytiä kuulunut. Täällä ei ole hyvä idea lähteä pimeässä haahuilemaan, joten päätimme jos kyytiä ei kuulu 40 minuuttiin, tilaamme taksin. Puolen tunnin odottelun jälkeen toivoa oli vielä 10 minuutin verran. Lopulta soitimme Elialle (taksikuskimme) ja hän saapui 5 minuutin päästä (myös taksikuskit ovat ajoissa!!). Kun pääsimme perille, yökerhossa ei ollut meidän lisäksi muita, kun sikeitä vetävä ja tiskin päällä puolittain makaava baarimikko. Olimme hieman huvittuneita tilanteesta. Paikalliset saapuivat paikalle yhden paikkeilla ja ihmettelivät, miten hitossa me oltiin jo siihen aikaan liikenteessä. He olivat käyneet meidän hotellilla puolenyön jälkeen, eikä meitä näkynyt. African Time…….

Kysyin eilen ghanalaiselta vaihtarikollegalta, onko heillä yhtä liukuva aikakäsitys. Vastaus kuului jokseenkin näin: ”Nella, you have to learn. African time is an African time. Relax there’s nowhere to hurry in this world, right.” Kai se on hyväksyttävä, ainakin täällä.

Top 3 upein auringonlasku, jonka olen nähnyt. Ihan käsittämättömiä!

Top 3 upein auringonlasku, jonka olen nähnyt. Ihan käsittämättömiä!

Seuraavaksi blogia päivitetään vähän miehisemmästä näkökulmasta. Let the boys talk!

With Love,

Nella

Shortly in English:

African Time seems to be general understood from some time which is not like the minute timetable which we Finns prefer. In the past while traveling I have learned what is the Island Time but the African time has it’s own meaning. Do not mix for example South European time to African time.

I thought for a moment this thing and theory that we Westerners have. We think a lot about for future. People in Tanzania are living here and now. The schedules are accurate, here very flexible. The delay is not considered as a bad habit of behaviour. It places our patience to a next level, it will make good for us! And to add something people are so friendly here so time is not that big deal.

Yesterday I asked from our collegue from Ghana if they have the same flexible time than in here. Answer was something like this: ”Nella, you have to learn. African time is African time. Relax there’s nowhere to hurry in this world, right.”

The next blogtext will be updated a bit from masculine perspective. Let the boys talk!

With Love,

Nella

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “African Time

 1. Markku

  Ihan siinä Neema Crafin vieressä ois ollu Mama Siyowelwa. Erinomainen alottelupaikka. Vähän niinko Aboa Vetuksen piha.. 😉 Ja kaupungin parasta kitimotoa. Ja IMO Iringassa on ihan OK kävellä myös pimeällä. Varsinkin siinä ytimessä, missä asustelette. Siinä ihan vieressä, siiloja vastapäätä, on Retco Bar jos paikallinen meno kiinnostaa. Ja yksi kortteli Neemalta Tumainin suuntaan on Pub +255. Tosi kiva paikka. Rohkeestii vaan! Terveiset tutuil ja tattikset nastasta blogista! Mzuzu.

  Tykkää

  Vastaa
  1. nellajalotta Kirjoittaja

   Kiitos vinkeistä ja palautteesta Markku! Harmi, että luetaan tämä vasta nyt Suomen päässä. No täytyy sitä jäädä jotain seuraavaankin kertaan 😉 Terkuin Nella

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s