Hiljaa hyvä tulee?

Viikko pyörähti käyntiin maanantaina field dayn merkeissä. Koko maanantai oli siis varattu juttujen tekoon ryhmissä. Aiheet olimme esitelleet aiemmin perjantaina koulussa.

Prosessi jutun aiheen valitsemisesta valmiiseen työhön on monivaiheinen ja melko pitkäjänteinen.

Afrikkalaisen mentaliteetin ja African Timen puitteissa haastattelujen sopiminen etukäteen on melko haasteellista. Esimerkiksi oman ryhmäni haastateltava oli yllättäen joutunut lähtemään kaupungista matkustamaan. Ei sen enempää tietoa. Toisen ryhmän haastateltava lähti kesken haastattelun vaeltamaan johonkin lähistölle. He odottivat haastateltavan paluuta noin kolmisen tuntia.

Oma ryhmäni haastatteluhommissa maanantaina

Oma ryhmäni haastatteluhommissa maanantaina. Löysimme onneksi uuden haastateltavan poismatkustaneen tilalle.

Maanantai meni siis enemmän tai vähemmän jokaisella ryhmällä puuhastellessa ja pyöriessä ympäri Iringaa haastateltavien ja kuvien perässä. Eräs ryhmä kävi ministeriössä hakemassa seitsemän lupakirjettä (ja koululta yhden), jotka he tarvitsivat jutun tekoa varten.

Afrikkalaisen mentaliteetin lisäksi kielimuuri on asettanut joitakin haasteita. Tavoitteena oli, että haastattelun voisi tehdä englanniksi, mutta jos ei onnistu, niin swahiliksi. Loppuen lopuksi kaikki ryhmät taisivat tehdä haastattelunsa swahiliksi. Se tarkoittaa tietenkin sitä, että vain swahilia puhuva pystyivät haastattelun tekemään ja pystyvät editoimaan audion. Lisäksi juttuun on tehtävä voice overit tai tekstitykset englanniksi, jos haastateltava puhuu swahilia.

Itse olen omassa ryhmässäni ainoa, joka ei puhu swahilia. Ryhmäläiseni alkavat helposti puhua swahilia keskenään, jolloin putoan tietenkin kärryiltä ja joudun välillä huomauttamaan että, jou englantia kiitos.

Kävimme myös haastetalvamme kotona Iringan laitamilla.

Kävimme myös haastetalvamme kotona Iringan laitamilla.

Tiistaina meillä oli aamulla Audacity-editointiohjelman opetusta. Paikalliset ovat editoineet yleensä Audition-ohjelmalla ja meidänkin ryhmässä editointi tehdään sillä. Iltapäivä oli jälleen varattu field workiin. Osa ryhmistä lähti vielä tekemään haastatteluja ja ottamaan kuvia, osa jäi kampukselle suunnittelemaan jutun käsikirjoitusta.

Keskiviikko ja torstai on varattu kokonaan juttujen editoinnille. Juttujen pitää olla siis perjantaiaamuna esittelyvalmiina.

Keskiviikon jälkeen jokaisen ryhmän juttu vaikuttaa olevan melko vaiheessa vielä. Audio ei taida olla kuin yhdellä tai kahdella ryhmällä valmiina ja sitten edessä on vielä WeVideolla slideshow’n tekeminen audion yhteyteen. Suurimmalla osalla ryhmistä siis vielä audion viimeistelyä tämän lisäksi.

Tekniikan puolelta me suomalaiset olemme melko tuutoroivassa roolissa ryhmissämme, vaikkakin swahilinkieliset haastattelut hieman vaikeuttavat auttamista. Paikallisiin verrattuna meillä on enemmän kokemusta journalistisen jutun tekemisestä, mutta journalistisen jutun tekemisessä on eri kulttuurien välillä toisaalta myös isoja eroja. Se on asia, jonka voisi sanoa parhaiten oppineen, erot journalismissa kulttuurien välillä. Se on myös ollut yksi haaste juttujen tekemisessä, koska eri kulttuureista tulevat opiskelijat näkevät journalistisen jutun tekemisen eri näkökulmista.

Taksi vie ja jalat tuo. Iringan laitamilta takaisin majoitukseemme tultiin kävellen maanantaina.

Taksi vie ja jalat tuo. Iringan laitamilta takaisin majoitukseemme tultiin kävellen maanantaina.

Työtä riittää siis vielä ennen kuin saamme juttumme valmiiksi ja haasteita riittää. On swahilia, viruksia tietokoneilla, kääntämistä, nettiongelmia, mutta hiljaa hyvä tulee? Toivottavasti, kunhan ei liian hiljaa, koska julkaisu on perjantaina!

Tuntuu oudolta, että kurssi on aivan loppumetreillä. Lauantaiaamuna lähdemme jo kohti Dar Es Salaamia ja sunnuntaina hieman ennen puolta yötä lähtee lento kohti Amsterdamia.

Mutta nyt vedetään syvää henkeä ja huomenna taistellaan jutut valmiiksi. Peukut pystyyn netti on jotenkuten huomenna puolellamme!

”There is nowhere to rush in this world, right?”

Lotta

 

Shortly in English

This week we started doing our digital stories. Monday was field work day. The whole day was reserved for the groups to do their interviews and take the pictures they needed.

Every group seemed to face different challenges. Our group’s interviewee had had to travel, so he was out of town. Other group’s interviewee just wondered off in the middle of the interview and one group had to go to the ministry to get seven permission letters to do their work.

On Tuesday we first had an introduction to Audacity editing software. Most of the locals use Audition and our group is also editing the audio with it. The afternoon was again reserved for the group work. Some of the group did some more interviews and took photos and some started to work on their material and the script.

Wednesday and Thursday are reserved only for group work. After Wednesday pretty much every group is still working on their audio and hasn’t started working on the slideshow with WeVideo.

So still much work ahead… tomorrow we have to work hard so that we will get the stories done by Friday!

Now it’s time for some sleep. Good night,

Lotta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s