All good things must come to an end

Viimeistä viedään. Nella viimeiset sanansa jo sanoikin ja listasi 10 asiaa, joten nyt on minun vuoroni.

It is time for the last post. Nella has already said her last words and now it is my turn.

IMG_4714

1. Nautinto / Enjoyment

Aurinko. Auringon polttava kuumuus tuntui marraskuussa ihanalta. Suomessa eletään pimeintä aikaa, joten kaksi viikkoa auringon paistetta ja lämpöä tuntui taivaalliselta. Lisäksi aurinko oli niin hassun korkealla. Varjoa joutui melkein etsimään nähdäkseen sen, kun taas Suomessa varjot ovat aina pitkiä.

The sun. The heat of the sun felt so good. November is the darkest and usually the most depressing month in Finland, so it felt incredible good to see the sun and feel the heat.

IMG_5891

2. Epämiellyttävin / The Most Unpleasant

Lepakot. 20 lepakkoa tuijottaa katosta, kun käy vessassa ja suihkussa. Ei kiva. Kuva kertoo kaiken.

The bats. Still give me the creeps. 20 bats staring from the ceiling when you are in the shower or on the toilet. Not nice. Not nice at all.

Dala dalasta, ei vielä edes täyttä!

Dala dalasta, ei vielä edes täyttä!

3. Paikallinen / Local

Dala dala. Paikallisin asia, minkä voin keksiä ja niin kaukana suomalaisesta kulttuurista. Kertauksena vielä: DD on siis ”paikallisbussi”, joka näyttää tosin pakulta ja on pakun kokoinen. Tungetaan niin täyteen kuin mahdollista, porukkaa vaikka pinoon toistensa päälle.

The dala dalas. They are as local as it can get and so far from Finnish culture. You just can’t have anything like that in Finland. Well maybe it is a good thing, because they weren’t that comfortable but an experience for sure!

IMG_5036

4. Ääni / Sound

Koko äänimaailma. Aamurukoukset puoli viideltä, kukon laulu, koirien ulvonta illalla, linnut, heinäsirkat, nauru, liikenteen äänet, kaikki luonnonäänet. Kaikki on niin erilaista kuin Suomessa. En edes aluksi tajunnut kiinnittää huomiota ääniin, mutta kun lähetin whatsappissa ystävälleni ääniviestin ja ensimmäisenä tuli takaisin ”sairaan siistin kuulosta taustalla kaikki äänet”, aloin kuuntelemaan kaikkea paljon enemmän. Onneksi oli zoomi mukana!

The whole sound world. Just everything: morning prayers, dogs howling, birds, all the sounds of the nature, laughing, the sounds of the traffic. Everything is so different from Finnish sound world.

IMG_6534

5. Hetki / Moment

Muistan elävästi, kun lähdimme ajamaan Dar Es Salaamista kohti Iringaa ja katsoin pikkubussimme ikkunasta maisemia ja pieniä kyliä joiden ohi ajoimme ja mietin: ”miten tässä maassa voi saada jotain muuttumaan”.

I remember when we were driving from Dar Es Salaam to Iringa and I looked out from our buss’ window all the little villages we drove by and thought ”how can you manage to change things in here”. By this I mean like big changes and development in the society.

IMG_5929

6. Paikka / Location

Ruahan kansallispuisto. Uskomaton kokemus kaikin puolin nähdä kaikki eläimet omissa luonnollisissa elinoloissaan. Kokemus mitä ei varmasti ikinä tule unohtamaan ja mikä varmasti löytyy monen suomalaisen bucket listilta. Nyt se on vedetty yli omaltani, tosin lähtisin uudestaan ihan milloin vain.

Ruaha National Park, no questions asked. Even though the bats made my list as the most unpleasant thing, the whole safari experience was something I will never forget. I would do it all over again in a minute!

IMG_6480

7. Haastavin / The Most Challenging

African time. Länkkärinä on vaikea päästä sisälle afrikkalaiseen aikakäsitykseen. Suomessa arvostetaan paljon toisten aikaa ja pidetään huolta, että paikalla ollaan ajoissa. Jos on pari minuuttia myöhässä, niin heti ilmoittaa siitä. Myöhästyminen on asia, josta valitetaan Suomessa kokoajan, mutta Tansaniassa se on lähestulkoon tapa. Esimerkkejä matkalta löytyi kasapäin, vaikkapa se, kun olin sopinut tapaavani ryhmän kello yhdeksältä ja lopulta he saapuivat paikalle puoli yhdentoista jälkeen. Eihän siinä mitään ”anteeksi, että olen myöhässä” tarvinnut pyydellä, se on vain African time ja hakuna matata.

African time. It is so very different from our time view in Finland. In Finland if you are even a couple of minutes late, it is considered good behavior to inform about that. Being late is something everybody is always complaining in Finland, so relaxed African time is very hard to get used to.

IMG_7316

8. Yllättävin / The Most Suprising

Kokemus kokonaisuudessaan ja miten paljon ehtii kiintyä kaikkeen lyhyessä ajassa. Kaksi viikkoa on juuri sellainen aika, että ehtii päästä yli alkujännityksestä ja tottua miten asiat hoidetaan vieraassa kulttuurissa ja tutusta ihmisiin. Samalla asia ei yllättänyt minua, koska tämän on aiemminkin kokenut, mutta samalla yllätti: miten niin lyhyen ajan jälkeen voi jäädä kaipaamaan kaikkea.

The whole experience and how attached can you become to everything. At the same time it didn’t surprise me how attached I became in that time. But still: how much can you long omething after only two weeks?

Ryhmäni haastateltava Titus ja hänen vaimonsa

Ryhmäni haastateltava Titus ja hänen vaimonsa

9. Opetus / Lesson

Journalismi Tansaniassa. Helposti unohtaa miten hyvässä jamassa asiat oikeasti Suomessa ovat. Sananvapaus on asia, jota pitäisi osata arvostaa enemmän. Tansaniassa tilanne on toinen. Siellä voit oikeasti joutua ongelmiin juttujesi ja sanomiesi vuoksi. Ei mitään pientä huomautusta JSN:ltä vaan suoraan vankilaan. Tuo hieman kontrastia asioihin.

Journalism in Tanzania. People forget so easily how good things are in Finland, like freedom of speech. It is a huge deal and in Finland we do truly have that freedom. In Tanzania things are different. You can’t say everything you would like to, you don’t have that freedom.

Ei tätä meidän neljän poppootakaan ihan heti unohda <3

Ei tätä meidän neljän poppootakaan ihan heti unohda ❤

10. Ikimuistoisin / The Most Memorable

Kulttuuri ja ihmiset. Hakuna matata, rento meno, fist pumpit joka aamuun kaikkien kanssa ja toisista ihmisistä välittäminen. Aina kysytään mitä kuuluu, miten menee, miten perhe. Ihmiset ovat niin huomaavaisia ja sydämellisiä. Niin paljon ihania ihmisiä tuli tavattua matkan aikana, että kai se on vain pakko Tansaniaan vielä jonain päivänä palata.

The culture and the people. Tanzanian culture with its African time, relaxed attitude and consideration is just wonderful. All the people I met were so warm and considering, just something I can’t ever forget. I met so many wonderful people that I guess I’ll just have to go back someday… someday one day maybe J

 

Tämä oli nyt sitten se viimeinen postaus. Toivottavasti blogia on ollut kiva lueskella, ainakin sitä on ollut ilo kirjoittaa, kiitos!

So this was the last post. Hope you have enjoyed our posts. It has been great to share this experience with all of you!

Thanks for everything. With love from Finland,

Lotta

“Jos ei koskaan lähde on niin vaikea palata, joten nähdään taas se oli niin mukava tavata”

IMG_4725

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s